Het Admiraalvaren tijdens Vlaggetjesdag is een jarenlange traditie. Elk jaar wordt een Admiraal of een lid van de Admiraliteitsstaf uitgenodigd om het Admiraalvaren af te nemen. Dit houdt in dat circa 70 schepen uit de jachthaven van Scheveningen langs het Admiraalsschip varen, welke in de 1ste haven ligt aangemeerd, en een groet brengen aan de Admiraal.
Tijdens het langs varen worden de schepen ‘afgeschoten’. Het is de bedoeling dat de langsvarende schepen een groet uitbrengen door het strijken van de vlag, waarna deze na het schot weer mag worden gehesen. Admiraalvaren wordt georganiseerd in samenwerking met de Jachtclub Scheveningen.
De Evenementencommissie vanย Jachtclub Scheveningen werkt natuurlijk graag mee om Vlaggetjesdag, een van de hoogte punten in de Jachthaven, mogelijk te maken. Scheveningen en Jachtclub Scheveningen op de kaart zetten vinden wij heel belangrijk en zeker ook de cultuur van Scheveningen te bewaren.
Vlaggetjesdag 2022 wordt bij het admiraalvaren ondersteund door een aantal oud-mariniers. Zij zijn benaderd om als jury de schepen te beoordelen. Onder leiding van Generaal-majoor der mariniers R.G. Oppelaar zullen zij een deskundig oordeel geven.
De roeiploeg van de mariniers, de Dutch Marines Rowing Challenge (DMRC), komt speciaal vanuit Rotterdam over de Noordzee roeiend naar de Scheveningse haven. Zij zullen bij het admiraalvaren aansluiten.
Mariniers werken vaak in anonimiteit. Waardering is er in geringe mate. Wanneer collega’s tijdens de uitoefening van hun plicht het hoogste offer geven, dan komt dat hard binnen. Bij terugkomst van uitzendingen komt de verwerking van hetgeen zij hebben gezien en meegemaakt. Ondanks alles zijn ze overtuigd van het goede werk dat ze doen en zullen altijd doorgaan met Verbondenheid, Kracht en Toewijding, de kernwaarden van het Korps Mariniers. Met het verwerken van traumatische gebeurtenissen komen sommigen helaas in de knel, soms pas vele jaren later.