OUDE AMBACHTEN

Oude ambachten, van vroeger tot nu

De naam zegt het al. De ambachten die men vroeger deed (o.a. in Scheveningen). Tegenwoordig wordt het meeste werk machinaal gedaan, of helemaal niet meer gedaan. Maar wat is er nu leuker dan te zien hoe men deze werkzaamheden in de ‘goede ouwe tijd’ deed? Precies helemaal niets!
Kijk daarom op Vlaggetjesdag en verbaas u over het vakmanschap dat nodig was voor het drukken van boeken, papierscheppen, mosterd maken, kaas maken, manden maken en echt nog veel meer. En natuurlijk kunnen deze mensen u alles vertellen over de geschiedenis en cultuur van deze velen ambachten.

Oude Scheveningse ambachten door dhr. Van der Toorn

Vlaggetjesdag was van jongs af aan een feestelijk gebeuren voor de jongens uit de vissenbuurt (schol-, bokking-, wijting-, pietermanstraat). ’S Middags voer de vloot uit en de kunst was om op de grootste logger te komen. Dat was dus dringen geslagen. Toen twee loggers averij opliepen was het afgelopen en werden er het jaar daarop kaarten uitgedeeld. Ieder schip kreeg van de scheepvaartinspectie een aantal passagiers toegewezen. We werden door de bemanning in kooien en roeiboot gestopt om maar te mogen meevaren. Toen wij zelf gingen varen tuigden we ons schip op met de meeste en schoonste vlaggen. Dat gebeurde altijd op de zaterdag. Maandags gingen we uit voor de nieuwe haring. Na mijn varens- en werktijd ben ik via mijn dochter Marie-Anne met de vlaggetjesdagorganisatie in contact gekomen en doe ik met mijn vrouw Riet de oude ambachten. Dat zijn: (met demonstraties) schepen in fles maken, palingroken, boekdrukkunst en nog veel meer. Het zijn er circa 25 dus kom persoonlijk kijken op Vlaggetjesdag.