SHANTYKOREN

Een shanty is een lied dat vroeger onder het werk aan boord van schepen werd gezongen. Omdat men vroeger ook maar beperkte vrije tijd had worden shanty’s ook wel genoemd als liederen die werden gezongen in de beperkte vrije tijd. De onderwerpen van shanty’s zijn vaak de vrouwen in de havensteden en de liefde. Soms was er ook een shantyman, de shantyman zingt de coupletten voor, waar de bemanning het refrein zong.

In principe bestaan shantykoren alleen uit mannenstemmen. Immers waren vroeger alle bemanningsleden van schepen mannen. Op Vlaggetjesdag treden ook Shantykoren op. Deze koren bestaan dan ook vrijwel alleen uit mannen, maar in deze moderne tijd mogen vrouwen ook meezingen. Tijdens Vlaggetjesdag zingen de volgende Shantykoren hun ouderwetse scheepsliederen: Shantykoor Scheveningen, de rest volgt.

Het zal u niet verbazen dat de shantykoren in onze ogen perfect passen op Vlaggetjesdag. Daarom hoort u ook op Vlaggetjesdag te hebben genoten van de zware, maar zuivere mannenstemmen van de shantykoren.

Kijk hieronder voor meer informatie over de shantykoren die optreden tijdens Vlaggetjesdag.