Nomineer nu naar welk verzorgings- of verpleeghuis het eerste vaatje haring gaat!

Vlaggetjesdag, de traditionele start van het haringseizoen, kan dit jaar door de coronacrisis niet gevierd worden zoals Scheveningen dat normaal doet. Daarom zendt TV West op zaterdag 13 juni een feestelijk programma uit, waarin alles draait om de Hollandse Nieuwe en waar het eerste vaatje haring wordt aangeboden aan een verzorgings- of verpleeghuis in de regio.

Normaal gesproken bruist de haven van Scheveningen tijdens Vlaggetjesdag, met heel veel mensen, boten, haring, folklore, muziek en vooral gezelligheid. Dit jaar kan dat uiteraard niet, daarom wordt de start van het haringseizoen dit jaar via de televisie en social media gevierd. Op 13 juni is een uniek programma te zien op TV West, waarin presentator Erik Kooyman Scheveningers interviewt vanaf het museumschip de Noorster, een oude haringkotter. Er komen mooie historische beelden voorbij en het Schevenings Vissersvrouwenkoor treedt op. De burgemeester van Den Haag zal de uitzending officieel openen met het happen van een nieuwe haring. Traditiegetrouw wordt het eerste vaatje nieuwe haring van het seizoen uitgereikt.

Eerste vaatje haring naar verzorgings- of verpleeghuis

Dat eerste vaatje gaat dit jaar naar het personeel en de bewoners van een verpleeg- of verzorgingshuis in de regio. Welk huis dat wordt, bepalen de kijkers, luisteraars en webbezoekers van Omroep West. Tot donderdag 4 juni kan iedereen een verpleeg- of verzorgingshuis nomineren via de website van Omroep West.

De  uitzending komt tot stand met dank aan Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen.

Westdoc: Het verhaal van de Hollandse Nieuwe

Een week voor de uitzending van Vlaggetjesdag, is de Westdoc ‘Het verhaal van de Hollandse Nieuwe’ te zien. Een historische film uit 1990 over de vangst van de haring in Scheveningen en Katwijk. Oud-schipper Dirk Roeleveld, oud-stuurman Daan Pronk en vele andere vertellen over de haringvangst van vroeger. De film bevat unieke beelden van haringrace in de haven, Vlaggetjesdag Scheveningen, aan boord van een vistrawler, de veiling op de visafslag en een wedstrijd in het kaken van de haring.

Uitzendtijden en ontvangst

De uitzending van Vlaggetjesdag is te zien op zaterdag 13 juni 2020 vanaf 17.00 uur in het programma ‘Westdoc‘ op TV West en wordt daarna elk uur herhaald. Daarnaast is de uitzending ook te zien in ‘Eruit op de Buis‘ op woensdag 17 juni. Online zijn de uitzendingen live en als ‘gemist’ te zien. De Westdoc ‘Het verhaal van de Hollandse nieuwe’ is op zaterdag 6 juni te zien vanaf 17.00 uur.

TV West is landelijk te zien via digitale tv-ontvangers (onder meer Ziggo kanaal 30), en online via de gratis Omroep West app en de website Omroepwest.nl. Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden van ontvangst.

Foto Richard Mulder